Špenátové halušky so šampiňónovou omáčkou
Suroviny:
- 250 g celozrnnej jemne mletej (hladkej) múky
- ½ balenia mrazeného špenátového pretlaku
- 2 vajíčka
- 1 PL soli
- 40 g roztopeného masla
-
Omáčka:
- 1 malá cibuľka
- 1 cesnakový strúčik
- 1 balenie čerstvých šampiňónov alebo iných húb, výborné sú aj kuriatka
- olivový olej
- 6 PL špaldová alebo ryžová smotana
- 5 PL mlieka
- vývar na podliatie (najlepšie mäsový)
- soľ
- mleté čierne korenie
-
Postup:
Cesto na halušky pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady. Vznikne kašovité cesto, ak je príliš riedke, pridajte múku, ak husté tak vodu.
Halušky hádžeme do osolenej vriacej vody cez dierované sitko obvyklým spôsobom, varíme asi 10 minút.
Precedíme, prepláchneme a polejeme olivovým olejom, aby sa nezlepili.
Omáčku pripravíme z najemno nakrájaných šampiňónov (môžete ich dokonca postrúhať), ktoré podusíme v najemno nakrájanej cibuľke so strúčikom cesnaku. Ja som cesnak nakoniec vybrala.
Podlejeme vývarom a nakoniec zalejeme špaldovou smotanou, mliekom, a môžeme zahustiť trochou hladkej celozrnnej múky, ktorú rozmiešame v mlieku.
Osolíme, okoreníme a môžeme podávať.